lunes, 6 de mayo de 2013

ELS ÀRABS


 ORIGEN:

Els exèrcits berbers, procedents del nord d’Africa, van arribar a la península ibèrica a conseqüència del pacte fet amb els successors del rei Witiza per a recuperar el regne que havia ocupat Roderic a la mort de l’antic rei. Però els musulmans no van tornar, sinó que es van quedar al territori hispànic i van fundar l’Al-Andalus, format per una bona part de la península ibèrica.


 



ECONOMIA:


La ciutat va ser el centre de tota la vida social, política i sobretot econòmica. Van crear tota una xarxa de ciutats mercat que estaven connectades entre elles per les rutes comercials. Els artesans alimentaven aquesta demanda comercial amb les seves manufactures.  Tot i això, l’economia de base, no va deixar de ser agrícola i ramadera. A més a més, es va produir un ressorgiment de la mineria.


 

ORGANITZACIÓ:

Les ciutats eren les capitals de la Cora (províncies) depenien dels valís (governadors dependents del Califa) i estaven defensades per un exèrcit sota les ordres del Caid. La societat Àndalusina es classificava per qüestions ètnico-religioses i econòmiques:

- L'aristocràcia àrab o baladís : era una minoria però posseïa la propietat de les millors terres i els alts càrrecs de l'estat.

- Els berbers originaris del Nord d'Àfrica, van haver de conformar-se amb les pitjors terres i es dedicaven al pasturatge. Van tenir molts conflictes amb els àrabs.

- Els muladins, o nous musulmans d'origen hispà, ocupaven un rang inferior entre els musulmans.

La conversió a l'Islam no era obligatòria però era una manera de promoció social.

 

CIUTATS:

Les ciutats estaven envoltades per una muralla defensiva amb varies portes que donaven accés als principals camins. Tenen diferents barris que agrupaven als ciutadans segons la seva procedència, religió o activitat. Al centre de la ciutat hi havia una plaça on s’agrupaven els principals edificis:

-          La mesquita à el centre religiós i escola.

-          Alqueria à Casa de camp.

-          Assoc à mercat.

-          Almunia à hort.

-          Alcassabaà palau.

-          Hammanà banys públics.
 
 
 
CASES:

Les cases eren molt austeres de fora. Tenien poques finestres i eren petites. El pati era el nucli de la casa i on reunia la família. Les habitacions donaven a aquest pati i la cuina es situava a la vora de la porta de la casa. Els mobles eren molt senzills.

 


MONEDA:

Dintre de totes les manifestacions artístiques, culturals i econòmiques que l’Islam va desenvolupar a l’Al-Andalus, la moneda és una de les més importants, no tan sols pel seu valor com a eina econòmica, sinó per l’abundant informació de tot tipus que proporciona. Les inscripcions de les monedes indiquen el lloc on es va encunyar, la data i els noms dels califes i primers ministres, etc.

Els metalls més utilitzats van ser l’or (dinar), plata (dirham) i coure (fals).


ART:

El seu art és el resultat de la unificació de les cultures locals procedents amb aportacions culturals orientals. Van introduir l’arc de ferradura i l’arc peraltat en l’arquitectura, així com el treball en guix. En la representació artística va influir la prescripció islàmica de la no representació de la figura humana . Per aquest motiu es representaven elements vegetals i geomètrics, també s’escrivien frases de l’alcorà.

Els àrabs van ser uns excel·lents orfebres, van treballar la forja i la ceràmica.

 
  


ESCRIPTURA:

 L’alfabet àrab té característiques semblants a l’alfabet hebreu. La seva escriptura és cursiva i lligada ; també està considerada com un art.

 

 
RELIGIÓ:

L’Islam  és una religió monoteista que creu en un Déu Únic. Va ser transmesa a les persones pel profeta Mahoma. Després de la seva mort els musulmans van escampar l’islamisme per Africa, Asia i part d’Europa. El seu llibre sagrat és l’Alcorà. Els seus capítols s’anomenen sures i explica tot allò que el Déu Al·là va dictar a Mahoma.

 




Vols conèixer més coses sobre aquesta civilització? Aquí tens uns enllaços que t’ajudaran en la teva cerca.
http://ccsocials.blogspot.com.es/2012/10/tema-1-lislam-i-al-andalus-2-eso.html
http://www.juntadeandalucia.es/averroes/~14700596/departamentos/vidcotidian.htm

Et pots divertir veient aquest capítol de la sèrie “Érase una vez el hombre” on aprendràs moltes coses sobre com van arribar els àrabs.










No hay comentarios:

Publicar un comentario